logo
+32 476 999 421

+33 6 23 15 03 21

o-ki@o-ki.be

Onze adressen

Hogeschoollaan 61 1050 Brussel

F. Rooseveltlaan 141 1050 Elsene (Watermaal-Bosvoorde)

+32 476 999 421

+33 6 23 15 03 21

Top
 

Professionele erkende Shiatsu Opleiding : 1e jaar : overdag op dinsdag

Volgende cyclus op dinsdag : van 1 oktober 2024 tot 27 mei 2025

Opleiding Shiatsu & EmoShiatsu

O-KI Shiatsu school & hoofddocent Bart Dierick zijn erkend door de Nationale en de Europese Shiatsu Federaties (BSF en ESF) - sinds 1998. Bart deelt 26 jaar professionele shiatsu ervaring met u.

Gratis info avond 6 en ochtend 24 september met gratis Shiatsu workshop : schrijf u nu in !

1e Jaar : Shiatsu niveau Welzijn & Ontspanning

Welkom in de Opleiding Shiatsu van de O-KI Shiatsu School. Graag delen we met u onze 25 jaar shiatsu ervaring. Voor onze unieke Shiatsu visie zie de pagina onze visie.

Dit eerste jaar kan gevolgd worden als beginnerscursus (familiale shiatsu) of als start van uw professionele beroepsopleiding. Deze opleiding is gehomologeerd door de Nationale en Europese Shiatsu Federaties, organisme erkend door het Ministerie van Middenstand. Het getuigschrift is erkend in alle aangesloten landen in Europa.

Reeds na het eerste jaar krijgt u, na het met succes afleggen van de examens en de 50 praktijkverslagen, het certificaat ” Shiatsu beoefenaar – niveau Relaxatie “, gehomologeerd aan de Shiatsu Federaties.

Het 1e jaar telt 4 Modules en dienen chronologisch gevolgd te worden :

Module 1 : BASISKATA, KI TRAINING & OOSTERSE HEELKUNDE :

 • Wat is diepe ontspanning? Gezondheid als referentie.  Energetische principes en technieken.  De discipline van de goede shiatsu beoefenaar.   Shiatsu & Bewustijn.  Het universele bewustzijn & praktische toepassingen in het dagelijks leven. Filosofie en beginselen van de Oosterse geneeskunde.
 • Invoel-technieken. Ademhalingsoefeningen en training. Meditatietechnieken.  Het gebruik van KI.  Energetische lichaamstraining. De Makko Ho oefeningen en de  Makko Ho aangepast aan een Westers lichaam
 • Inleiding in lichaamsbehandelingen.  Hoe aanraken? Het O-KI contactritueel. De volledige O-KI Shiatsu basiskata: de rug, de nek, de schouders, het hoofd, het aangezicht, de armen, de handen, de torso, de buik, het heupgebied, de benen, de rocking-techniek, de kuiten, de enkels, voeten, tenen.  Zachte shiatsu technieken.
 • Observatiemethoden en therapeutische technieken.  Energetische embryologie en het gebruik en toepassing van ‘yin en yang’.  Basisprincipes van een evenwichtige voeding, kooktechnieken en voedingswijze.    Overzicht van de  complementaire geneeskunde.   Basis anatomie en BMO.

Module 2 : LEREN VOELEN, AANWEZIG ZIJN, EN AANRAKEN :

 • De basis van elke lichaamstherapie is de ” Ontvangkelijke Aanwezigheid “. Meditatie, ademhaling en invoelen.
 • Uitleg van de Oosterse visie: de mens als verdicht of gematerialiseerd bewustzijn, een energie die stroomt tussen hemel en aarde. De vorming van het energetisch lichaam en het fysieke lichaam, als bewustzijn, dat zich verdicht in materie. Het kunnen vatten van het elektromagnetisch veld, en de vorming van weefsels en cellen. De energie, die zich verdicht in energie stromingen, vormen de meridianen in het fysieke lichaam (het innerlijk universum), in overeenstemming met het universum vanbuiten (de planeten, het heelal). Universeel Bewustzijn.
 • Het zenuwstelsel kunnen kalmeren, de ” dwangmatige overheersing van het denken ” kunnen erkennen en kunnen stoppen. In stilte kunnen komen en erin blijven.  Jezelf toelating geven om te Voelen. In Aanwezigheid kunnen zijn. Het ” contact-ritueel en contact maken met het fysiek lichaam.
 • Het lichaam kunnen voelen vanbinnen. Energetische observatie van het lichaam. Energetische technieken: rocking.
 • Het bindweefsel. De gewrichten. Inleiding tot het Aarde-element, het centrum van de vijf elementen. Zich kunnen ‘aarden’, het versterken van het innerlijk centrum.

Module 3 : DE 5 ELEMENTEN, DE INTERACTIES & DE 15 BASIS-EMOTIES :

 • DO-IN energetische oefeningen & Aarding.
 • Observatie van de hara en ampuku en de 12 Hara-zones in buik en rug.
 • Het kunnen voelen bij jezelf en anderen van de 3 toestanden : kyo , o-ki en jitsu.
 • De Chinese klok en de energetische cyclus van de meridianen.
 • Studie van de vijf elementenleer : theorie en praktijk.  De cycli Sheng en Co in de praktijk. Tegenaanwijzingen volgens de vijf elementenleer.  De vijf transformaties en de vijf maal drie emotionele toestanden. Praktijk in groep en bespreking.
 • Volledig behandelingsplan volgens de 5 elementen.

Module 4 : DE 12 KLASSIEKE MERIDIANEN, DE 84 TSUBO'S EN DE 28 STRETCHINGS & INTRODUCTIE IN DE MASUNAGA ZEN MERIDIANEN :

 • Meditatie, lichaamstraining, Voelen en Weten. Hoe bewaren we KI in het lichaam.
 • Studie en intensieve praktijk van de 12 (Chinese) basismeridianen. De meridianen kunnen aanvoelen bij jezelf en bij anderen.
 • De 84 basistsubo’s: de basis acupunctuurpunten aanvoelen en kunnen vinden. De juiste  toepassing van tsubo’s en meridianen in de behandeling.
 • Inleiding in de Zen Shiatsu van Masunaga met de Zen-Stretchings.
 • De 28 algemene stretchings en de soepelheid van heel het lichaam.
 • Integratie van heel het eerste jaar: theorie en praktijk.
 • De discipline van de goede Shiatsubeoefenaar.

Praktische informatie :

Structuur :  Het 1e jaar omvat vier modules met in total 110 uur les en 3 uur basisanatomie.

Adres : De lessen worden gegeven in onze prachtige zaal pal aan het Zoniënwoud aan de Franklin Rooseveltlaan 141 te 1050 Elsene.
Met de auto: ideale ligging tussen de stad en de Ring. Gratis parking.
Makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
Treinstation met een ruim aanbod aan directe verbindingen.

Data : naar keuze: zie de data onderaan deze pagina.

Prijs : Voor alle lessen, de uitgebreide syllabus van 140 pagina’s, en nazicht van de 50 verslagen.
– Optie 1 : Prijs met korting: te betalen voor de aanvang van de opleiding in 1 keer: 1200 euro.
– Optie 2 : in 3 keer: 380 bij inschrijving + 460 voor 1 december ( herfstcyclus)/1april (lentecyclus)  + 460 voor 1 februari/mei.
– Optie 3 : per module: in 4 keer: 380 (Basiskata) + 210 (Leren Voelen) +  250 (de 5 Elementen) + 490 (Stretchings en Meridianen). Elke module is betaalbaar voor het begin van de module.

Gemiste lessen in het eerste jaar, mag u het volgend schooljaar gratis inhalen, met een maximum van 5 gratis lessen (van elk drie uur). Indien u meer dan 5 gemiste lessen wenst in te halen, of een gevolgde les nog eens wenst te volgen, kan dat aan 30 euro per les.

Verslagen : In het eerste jaar worden 50 verslagen vereist. Deze verslagen worden kosteloos door de docent nagekeken. U heeft 2 jaar de tijd om alle 50 verslagen in te dienen.

Het examen op het einde van het schooljaar om het getuigschrift van de Federatie te behalen kost 120 euro. Ze worden georganiseerd met een jury van twee erkende docenten. Er is een schriftelijk, mondeling en praktisch gedeelte, alsook de 50 verslagen. Wanneer u het volledige curriculum met voldoening hebt voleindigd, en minstens 80% van de lessen hebt bijgewoond, wordt u toegelaten tot het examen en ontvangt u bij goed resultaat het getuigschrift van het 1e jaar : “ Relaxerend  Shiatsubeoefenaar “.  Het getuigschrift is erkend in alle aangesloten landen in Europa. U kan dan ook lid worden van de federatie, de verzekering aansluiten en u bekenbaar maken op de site.

Talen en Docenten:
Wij zijn een Brusselse Internationaal gerichte drietalige School.
Het eerste jaar wordt simultaan in het NL, Fr en Engels gegeven, door Bart Dierick.
Het tweede jaar in het NL en Fr, wordt gegeven door Didier Foucart en Bart Dierick
Het derde jaar in het Frans, wordt gegeven door Bart Dierick, Elisa Carpiaux , Didier Foucart en drie gastdocenten.

Gratis kennismaken : datum van onze volgende gratis Ontdekkingsavond of neem gerust contact voor een individueel gesprek.

Neem contact op

Volgende cyclus vanaf 1 oktober 2024 in 1050 Elsene aan het Zoniënwoud

Deze weekend cyclus loopt van oktober 2024 tot mei 2025.
Dinsdag van 9:30 uur tot 16:30 uur.
Bart Dierick deelt 26 jaar Shiatsu ervaring met u.

Module 1 :   
1-8-15 oktober 2024
5-12-19 november

Module 2:
26 november
3 december

Module 3  :
10-17 december

Module  4 :
18-25 maart 2025
1 april
13-20-27 mei

Examen BSF & ESF:
Zondag 7 september 2025

Inschrijvingen

Overige data van de huidige cyclus

Examen BSF & ESF
Zondag 8  september 2024 vanaf 10 uur.

Residentieël weekend De Meridianen : de manoir de l'Aube
Inschrijvingen
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress